Opiskeluvalmiudet
Korkeakouluopinnoissa vaaditaan opiskeluvalmiuksia, kuten itseohjautuvuutta, ryhmä- ja verkostoitumistaitoja, riittävästi aikaa opiskeluun sekä kykyä aikatauluttaa opinnot omaan elämään sopiviksi.
Korkeakouluopinnoissa tarvitaan:
- lukemisen, kirjoittamisen sekä kriittisen ajattelun taitoja
- ajankäyttö- ja itsensä johtamisen taitoja
- kriittinen tiedonhankintataitoja
- itsearviointitaitoja
- esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja
- eri opiskelumenetelmien ja -tekniikoiden hallintataitoja
- riittävä kielitaito kurssin opetuskielestä
- riittävät tietotekniset taidot ja tietokone
Voit testata omia opiskeluvalmiuksiasi CREAR-testin avulla.
Tutustu tarkemmin opiskeluvalmiuksiin. Löydät alta myös vinkkejä opiskeluvalmiuksien kartoittamiseen ja kehittämiseen.
Koulutusten ja kurssien laajuudet ilmoitetaan pääasiassa opintopisteinä (op). Yksi opintopiste vastaa laskennallisesti noin 27 tunnin työmäärää, joten esim. 5 op laajuinen kurssi vaatii sinulta noin 135 tunnin panostusta. Suosittelemme korkeintaan 30 opintopisteen suorittamista lukukaudessa.
Osalla kursseista tai koulutuksista saattaa olla edeltävyysvaatimuksia, jotka on mainittu kurssin tai koulutuksen tiedoissa. Esimerkiksi ylemmän AMK-tasoisten kurssien edeltävyysvaatimuksena on AMK-tutkinto tai vastaava osaaminen.
Laurea-kirjasto on avoin kaikille ja voit lainata sieltä opinnoissa tarvittavaa kirjallisuutta. Kirjasto tarjoaa myös tiedonhankinnan ohjauspalveluja sekä itseopiskelumateriaalia.
Opintoja varten tarvitset kameralla ja mikrofonilla varustetun tietokoneen. Laurean järjestelmät toimivat parhaiten tietokoneella, joten suosittelemme opiskelemaan aina tietokoneella.
Opinnoissa tarvitset tietoteknisiä taitoja, joita voit vahvistaa ilmaisella Työelämän digitaitojen perusteet (3 op) –kurssilla. Kurssi tehdään itsenäisesti omaan tahtiin verkossa ja siihen voi ilmoittautua kurssisivun kautta.
Suosittelemme, että suoritat ennen ilmoittautumista digitaitotestin. Testin perusteella saat tuloksen, jonka avulla voit arvioida kurssin soveltuvuutta itsellesi.
Korkeakouluopinnoissa tulee olla riittävä kielitaito kurssin opetuskielellä (vähintään B2-taso). Suomenkielisissä opinnoissa voidaan käyttää myös englanninkielistä materiaalia, jolloin opiskelijalla tulee olla myös riittävä englannin kielen taso (B1-B2-taso). Muiden kielten opinnoissa on määritelty myös vaadittu lähtötaso.
Kielitaitotasoasi voit arvioida yhteisen eurooppalaisen viitekehyksen ja Dialang-kielitestin avulla:
Opinnoissa tarvitset myös erilaisia viestintätaitoja, kuten esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja sekä kirjoittamisen taitoja. Kieli- ja viestintätaitoja voit kehittää Laurean tarjoamien kieli- ja viestintäopintojen avulla.
Korkeakouluopinnoissa vaadittavat opiskelutaidot ja -tekniikat kehittyvät opiskelun myötä, mutta niitä voi myös tietoisesti kehittää. Tähän on kerätty materiaalia opiskelutaitoihin ja -tekniikoihin liittyen.
- Millainen oppija olet? Tutustu erilaisiin oppimistyyleihin ja löydä oma oppimistapasi sekä siihen sopivat opiskelutekniikat.
- Laurean opintopsykologin opiskeluvinkit-videolla saat 10 opiskeluvinkkiä 10 minuutissa.
- Opiskelutaidot-sivusto on useamman yliopiston ja korkeakoulun ylläpitämä sivusto, josta löytyy vinkkejä ja materiaaleja sekä opiskelutaitowebinaareja.
- Itsensä johtamisen työkalut-verkkokurssilla saat käyttöösi erilaisia keinoja sekä toimintamalleja elämän- ja arjen hallintaan.
- Opiskelun tueksi -sivusto on Helsingin yliopiston koostama sivusto, jossa on tietoa ja materiaalia korkeakouluopiskelun tueksi.
- FAQ – Opintopsykologit Saure ja Häkkilä -podcast-sarjassa Kakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opintopsykologit käsittelevät yleisimpiä opiskeluun liittyviä kysymyksiä.
- Akateemiset opiskelutaidot-sivustolla on vinkkejä ja materiaaleja opiskelutaitojen kehittämiseen.
- Opiskelutekniikat-sivuilla on koostettu erilaisia opiskelutekniikoita opintojen tueksi.
- Vinkkejä opiskelutekniikkaan on Yle Areenan videosarja, josta löytyy videoita mm. muistin kehittämisestä, lukutekniikoista, matikasta ja opintojen suunnittelusta.
- Oletko sinäkin vetkuttelija? Yle.fi-sivuston Oppiminen-osiossa pohditaan, mistä vetkuttelussa tai viivyttelyssä oikein on kyse sekä miten siitä pääsisi eroon.
- Mestariopiskelija tietokirjassa käydään läpi keinoja miten opiskelusta saa tehokkaampaa.
- Kielijelppi on kirjoittamisen ja puheviestinnän verkko-opas.
- Laurean lähdeviittausohjeissa kerrotaan lähdeviitteiden ja lähteiden merkintätavoista Laurea-ammattikorkeakoulussa.