Luovuus ja taidelähtöiset menetelmät varhaiskasvatuksen voimavarana
Koulutuksessa saat innostusta ja rohkeutta luovien ja toiminnallisten menetelmien käyttämiseen työssäsi. Saat paljon käytännön työkaluja ja opit hyödyntämään luovia ja taidelähtöisiä menetelmiä myös voimavarana varhaiskasvatuksen arjessa.
Sosiaaliala
Lähiopiskelu
Toteutusaika: 31.08.2024 - 23.01.2025
Koulutuksen laajuus: 8 opintopistettä
Pääasiallinen opetuskieli: suomi
Sijainti: Laurea Tikkurila
Koulutus vahvistaa varhaiskasvatuksen henkilöstön luovuutta ja taidelähtöisten menetelmien osaamista ja käyttöä varhaiskasvatuksen pedagogisessa toiminnassa. Koulutus lisää osallistujien voimavaroja ja työhyvinvointia valjastaen osallistujien luovuuden käyttöön ja tarjoten uusia näkökulmia oman työn tarkasteluun.
Koulutus vahvistaa taidelähtöisiin menetelmiin ja osallisuuteen pohjautuvaa luovaa toimintakulttuuria varhaiskasvatuksessa. Ymmärrys luovuuden ja taidekasvatuksen merkityksestä osana pedagogista ja lapsilähtöistä toimintaa lisääntyy koulutuksen myötä. Koulutuksessa opitaan hyödyntämään pedagogisia taidelähtöisiä menetelmiä ja miten toimintaa tehdään näkyväksi, arvioidaan ja kehitetään pedagogisen dokumentoinnin avulla yhdessä lasten kanssa. Osallistujat innostavat omaa tiimiänsä yhteisen luovan toimintakulttuurin kehittämiseen.
Koulutus sisältää Zoom-verkkotapaamisia ja viisi Laurean Tikkurilan kampuksella toteutettavaa työpajapäivää. Työpajoissa päästään tutustumaan luoviin ja taidelähtöisiin menetelmiin eri teemojen mukaisesti ja koulutus tarjoaa paljon innostusta ja työkaluja omaan arkeen.
Tarjolla on nyt myös syksyn aloitus, jonka aikataulun löydät otsikon ”Aikataulut” alta.
Yhteistyössä:


Tietoa koulutuksesta
Tässä osiossa teemana on oman luovuuden ja voimavarojen tarkastelu. Työpajapäivän ja verkkotapaamisten sekä osioon liittyvien tehtävien kautta pohditaan ja tarkastellaan kasvattajan omaa luovuutta ja voimavaroja sekä oman tiimin luovia voimavaroja.
La 25.5. klo 9-16 (työpaja): ”Luovat voimavarat käyttöön”
Työpajassa innostutaan luovuuden ja omien luovien voimavarojen käyttöönoton kokemuksellisesti ja moniaistisesti.
Ke 5.6. klo 16-18 (verkkotapaaminen): Luupissa luovuus; mikä edistää tai hiertää luovuuttamme?
To 15.8. klo 16-18 (verkkotapaaminen): Luovuus varhaiskasvatuksen ja oman tiimin voimavarana
Taidelähtöiset menetelmät varhaiskasvatuksessa 4 op
Tässä osiossa perehdytään luoviin toimintatapoihin oppimisen ja osallisuuden edistäjänä sekä jaetaan opittua verkkoalustalla. Osio koostuu neljästä eri taidelähtöisiin menetelmiin perustuvasta työpajapäivästä, joissa kokemuksellisen oppimisen kautta tutustutaan taidelähtöisiin työtapoihin.
La 21.9. klo 9-16 (työpaja): ”Viivojen ja värien leikkiä” : Kuvallisen ilmaisun työpaja
Ke 2.10. klo 16-18 (verkkotapaaminen): Eheyttävä taidekasvatus laaja-alaisen osaamisen ja oppimisen osa-alueiden tukena
La 26.10. klo 9-16 (työpaja): Yhdistelmätyöpaja: ”Rytmin riemua” – moniaistinen työpaja ja ”Seikkaillaan sadussa” -draamatyöpaja.
Työpajapäivässä mukana myös Nukketeatteri Sampo.
Ti 5.11. klo 16-18 (verkkotapaaminen): Projektimuotoinen lapsilähtöinen työskentely ja pedagoginen dokumentointi
La 30.11. klo 9-16 (työpaja): Yhdistelmätyöpaja: ”Rytmin riemua” – moniaistinen työpaja ja ”Seikkaillaan sadussa” -draamatyöpaja.
La 11.1.2025. klo 9-16 (työpaja): ”Tanssin ja liikkeen taikaa”
Tanssi ja liikunta osana varhaiskasvatusta.
Luovuutta arkeen -kehittämistehtävä 2 opTässä osiossa kehitetään tiimin ja lapsiryhmän kanssa arkeen liittyvää luovaa toimintaa. Taidelähtöisillä menetelmillä voidaan kehittää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista oppimisympäristöä. Osallistujia tuetaan kehittämään arjessa kehkeytyviä pedagogiseen toimintaan nivoutuvia luovia kokeiluja.
Ke 11.12. klo 16-18 (verkkotapaaminen)
Tapaamisessa jaetaan ajatuksia ja ideoidaan miten taidelähtöiset menetelmät voivat tulla vahvemmin osaksi arkea ja miten saadaan lapset mukaan.
To 23.1. klo 16-19 (verkkotapaaminen): Koulutuksen päätös.
Tapaamisessa jaetaan kokemuksia kehittämistehtävistä. Uusia oivalluksia ja käytännön vinkkejä taidelähtöisen toiminnan lisäämiseksi. Tapaamisessa mukana ulkopuolinen luennoitsija, joka vahvistetaan myöhemmin.
Koulutukseen voivat osallistua kaikki varhaiskasvatuksen tehtävissä työskentelevät.
- Pääset viettämään inspiroivia työpajapäiviä ja opit uutta yhdessä toisten kanssa
- Luovien ja taidelähtöisten menetelmien osaamisesi vahvistuu ja osaat käyttää niitä paremmin varhaiskasvatuksen pedagogisessa toiminnassa
- Saat uusia näkökulmia työsi tarkasteluun
- Opit tunnistamaan omaa luovuuttasi ja saat lisää voimavaroja työhösi
- Saat työkaluja oman lapsiryhmäsi luovan ja taidelähtöisen toiminnan kehittämiseen
- Saat valmiuksia innostaa omaa tiimiäsi luovan toimintakulttuurin kehittämiseen
Koulutus on mahdollista aloittaa myös syksyllä. Syksyn aloituksen aikataulu on seuraava:
La 31.8. klo 9-16 Koulutuksen aloitus ja työpajapäivä(1) “Luovat voimavarat käyttöön ” koulutettavia innostetaan ja herkistetään luovuuden ja omien luovien voimavarojen käyttöönottoon kokemuksellisesti ja moniaistisesti
Verkkotapaaminen 4.9. klo 15-18 Teemana luovuus yksilön ja yhteisön voimavarana.
La 21.9. klo 9-16 Työpaja (2) “Viivojen ja värien leikkiä”: Kuvallisen ilmaisun työpaja
Ke 2.10. klo 16-18 Verkkotapaaminen Eheyttävä taidekasvatus laaja-alaisen osaamisen ja oppiminen osa-alueiden tukena, jossa opitaan näkemään taidelähtöiset menetelmät osana eheyttävää pedagogista toimintaa.
La 26.10. klo 9-16 Työpaja (3.) Yhdistelmätyöpaja: “Rytmin riemua” Moniaistinen musiikkityöpaja ja “Seikkaillaan saduissa” Draamatyöpaja
Ti 5.11. klo 16-18 Verkkotapaaminen Projektimuotoinen lapsilähtöinen työskentely ja pedagoginen dokumentointi
La 30.11. klo 9-16 Työpaja (4.) Yhdistelmätyöpaja: “Rytmin riemua” Moniaistinen musiikkityöpaja ja “Seikkaillaan saduissa”
Ke 11.12. klo 16-18 Verkkotapaaminen Jaetaan ajatuksia ja ideoidaan, miten taidelähtöiset menetelmät voivat tulla vahvemmin osaksi arkea ja miten saadaan lapset mukaan prosessiin
La 11.1. 2025 klo 9-16 Työpaja (5.) “Tanssin ja liikkeen taikaa” Tanssi ja liikunta osana varhaiskasvatusta
To 23.1.2025 klo 16-19 Koulutuksen päätös Verkkotapaaminen jaetaan kokemuksia kehittämistehtävistä. Uusia oivalluksia ja käytännön vinkkejä taidelähtöisen toiminnan lisäämiseksi.
Koulutus järjestetään suomeksi. Koulutuksen materiaalit on saatavilla opintojakson Canvas – työtilassa koulutuksen ajan. Koulutuksen hyvät käytänteet jaetaan digitaalisen koosteen kautta avointen oppimateriaalien kirjastossa (aoe.fi).
Koulutus on osallistujille maksuton. Koulutuksen rahoittaa Opetushallitus. Opetushallitus rahoittaa, seuraa ja kehittää opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattua täydennyskoulutusta. Koulutukseen otetaan 70 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoittautuminen on sitova. Peruutus tulee tehdä kirjallisesti viimeistään 12.5 2024 mennessä osoitteeseen teija.uino@laurea.fi