Palliatiivisen hoidon asiantuntija
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä, joita on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa asiakkaana ja potilaana yhä enemmän väestön ikääntymisen ja pitkäaikaissairauksien yleistymisen myötä. Tällä erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Erikoistumiskoulutus on tarkoitettu työelämässä toimiville sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille.
Hyvinvointi ja terveysala
Lähiopiskelu
Toteutusaika: 22.01.2025 - 25.02.2026
Ilmoittautumisaika: 01.08.2024 - 30.11.2024
Koulutuksen laajuus: 30 opintopistettä
Pääasiallinen opetuskieli: suomi
Koulutuksen taso: AMK
Sijainti: Laurea Tikkurila
Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Erikoistumiskoulutus on tarkoitettu työelämässä toimiville sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille.
Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksen osaamistavoitteet saavutettuasi hallitset palliatiivisen hoidon asiantuntijuuden edellyttämät näyttöön perustuvat, laaja-alaiset ja edistyneet monitieteelliset kliiniset tiedot ja taidot asiakas- ja perhelähtöisessä palveluprosessissa. Toimit palliatiivisen hoidon ja kuntoutuksen asiantuntijana eri toimintaympäristöissä ja moniammatillisissa verkostoissa. Hallitset asiakas- ja perhelähtöiset ohjausmenetelmät ja -välineet ja osaat soveltaa niitä uudistuvissa toimintaympäristöissä. Hallitset myös hyvät vuorovaikutustaidot asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa sekä osaat antaa psykososiaalista tukea. Arvioit ja kehität omaa ja työyhteisösi osaamista ja toimintaa näyttöön perustuen sekä osallistut palliatiivisen hoidon toimintatapojen sekä asiakas- ja perhelähtöisten palveluprosessien alueelliseen ja kansalliseen kehitys- ja uudistamistyöhön.
Erikoistumiskoulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, jossa on sekä lähi- että verkko-opiskelua. Opinnot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työelämän kanssa. Oppimistehtävät liittyvät palliatiivisen hoidon ja henkilökohtaisen asiantuntijuuden kehittämiseen.
Koulutuksen hinta on 1500,00 euroa.
Hakuaika päättyy 30.11.2024. Opiskelijavalinnat tehdään mahdollisimman pian hakuajan päätyttyä ja päätöksistä ilmoitetaan valituille sähköpostitse.
Sosiaali- ja terveysalan opintoihin hakeutuvan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että opiskelija kykenee osallistumaan opintoihin ml. tehtävät, ryhmätyöskentelyn ja työpajat/harjoitukset.
Tietoa koulutuksesta
Erikoistumiskoulutuksen laajuus on 30 opintopistettä, joka tarkoittaa opiskelijan työmääränä 810 tuntia. Koulutuksen rakenne sisältää kolme kaikille yhteistä moduulia sekä yhden kehittämistyön kokonaisuuden, joiden avulla opiskelija syventää omaa asiantuntijuuttaan.
Moduuli 1: Palliatiivisen hoidon asiakaslähtöinen prosessi, 6op
22.1.-13.3.2025
1. Palliatiivisen hoidon käsitteet ja asiantuntijuus
2. Palliatiivista hoitoa säätelevä lainsäädäntö ja suositukset
3. Palliatiivisen hoidon eettiset lähtökohdat, eutanasia käsitteenä
4. Palliatiivisen hoidon palvelujärjestelmä ja toimintaympäristöt
5. alliatiivisen hoidon järjestäminen omalla alueella, Suomessa ja globaalisti
6. Potilaan ja läheisen palveluohjaus
7. Potilas- ja perhelähtöiset ohjausprosessit ja niiden kehittäminen
8. Palliatiivisen hoidon asiantuntijuus hoidon linjauksissa, ennakoivassa hoitosuunnitelmassa ja hoitotahdon huomioimisessa
Moduuli 2: Oirehoito ja kuolevan potilaan hoito, 10op
14.3.-17.9.2025
1. Moniammatillinen yhteistyö oirehoidossa
2. Ennakoiva oirehoidon hoitosuunnitelma
3. Kokonaisvaltainen oirehoito:
4. Oireiden arviointi ja erilaiset oiremittarit
5. Oirehoidon ohjaus:
Kipu Hengitystieoireet Mahasuolikanavan oireet Suun oireet Neurologiset oireet Psykologiset oireet Iho-oireet Yleisoireet Total pain, kokonaisvaltainen kärsimys
6. Palliatiivinen sedaatio
7. Hätätilanteet
8. Syöpä-, sydän-, keuhko-, neurologisten ja muistisairauksien sekä erityisryhmien oirehoidon erityispiirteet (Sisältää myös eri-ikäiset lapset ja nuoret sekä kehitysvammaiset)
9. Kuolemisen prosessi ja kuoleman jälkeinen hoito
Moduuli 3: Psykososiaalinen tuki, vuorovaikutus ja tiimityö, 9op
18.9.2024-22.1.2025
1. Psykososiaaliset tarpeet ja psykososiaalisen tuen menetelmät (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen, henkinen, seksuaalinen)
2. Sosiaalietuudet
3. Eksistentiaalisen ja hengellisen tuen toteuttaminen ja mahdollistaminen
4. Eri-ikäisten suru ja kriisi käsitteenä ja ilmiönä (onko meillä materiaalia lapsen ja nuoren surusta ja kuolemakäsityksestä eri ikäkausina)
5. Toivon ylläpitäminen, voimaantuminen
6. Eri ikäisten ja eri kulttuureista tulevien potilaiden ja läheisten kohtaaminen
7. Vuorovaikutus palliatiivisessa ja saattohoidossa olevan potilaan ja hänen läheistensä kohtaamisessa
8. Vaikeista asioista keskusteleminen
9. Hoitoneuvotteluun osallistuminen moniammatillisen tiimin jäsenenä
10. Puheeksi ottaminen
11. Aktiivinen kuunteleminen
12. Auttava vuorovaikutus Motivoiva keskustelu Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikaatiomenetelmät Tulkkauspalveluiden käyttö
13. Moniammatillisuus
14. Konsultointiosaaminen
15. Tietoisuustaidot ja itsetuntemus
16. Työssäjaksaminen, työnohjaus, myötätuntouupumus
Moduuli 4: Asiantuntijuuden kehittyminen, 5 op
18.9.2024-25.2.2025
1. Näyttöön perustuva asiantuntijuus palliatiivisessa hoidossa
2. Systemaattinen tiedonhaku ja tietoperustan soveltaminen palliatiivisessa hoidossa
3. Toiminnallinen ja työelämälähtöinen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta
Pidämme oikeuden muutoksiin.
Erikoistumiskoulutus on tarkoitettu työelämässä toimiville sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon (sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö, ensihoitaja, fysioterapeutti jne.) tai vastaavan opistoasteen tutkinnon suorittaneille.
Koulutus sisältää 12 lähiopetuskertaa. Lisäksi koulutus sisältää omatoimista ja verkko-opiskelua lähiopetuspäivien välillä.
Koulutuksessa hyödynnetään monimuolisesti erilaisia pedagogisia ratkaisuja sekä digitaalisia oppimisen apuvälineitä. Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksen, yksilö- ja ryhmätehtävien sekä käytännön harjoitteiden kautta. Koulutuksen aikana toteutetaan
Kaikki opetus toteutetaan Tikkurilan kampuksella lähiopetuksena. Lähiopetuskerrat ovat klo. 9-16.
Kevät 2025
o vko 4: 22.-23.1.2025
o vko 11: 12.-13.3.2025
o vko 20: 14.5.2025
Syksy 2025
o vko 34: 20.-21.8.2025
o vko 38: 17.9.2025
o vko 45: 5.-6.11.2025
Kevät 2026
o vko 4: 21.-22.1.2026
o vko 9: 25.2.2026 LOPPUSYMPOSIUM
Koulutus järjestetään suomeksi. Osa materiaaleista voi olla englanninkielisiä. Koulutuksessa hyödynnetään Digikampus verkko-oppimisalustaa ja materiaalit jaetaan sen kautta.