Työhyvinvointimuotoilukoulutus
Työhyvinvointimuotoilukoulutuksessa käydään läpi työhyvinvointimuotoilun prosessi ja sen kuhunkin vaiheeseen liittyvät keskeiset menetelmät. Opittuja työhyvinvointimuotoilun menetelmiä voidaan käyttää työntekijäkeskeisinä toimintatapoina esimies- ja tiimityöskentelyssä.
Kaikille aloille soveltuva (monialainen)
Aikataulutettu verkko-opiskelu, Toteutustapa valittavissa
Ilmoittautumisaika: Jatkuva
Pääasiallinen opetuskieli: suomi
Työhyvinvointimuotoilu tarkoittaa työhyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden (organisaatiokulttuuri, johtaminen, tiimityöskentely, työilmapiiri) kehittämistä työntekijäkeskeisesti palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Työhyvinvointimuotoilun tavoitteena voi olla mm. lisätä tuottavuutta, parantaa asiakaspalvelua, vähentää sairauspoissaoloja tai nopeuttaa tuotannon läpimenoaikoja. Työhyvinvointimuotoilu toteutetaan prosessimaisesti niin, että työntekijät ovat mukana kehittämässä alusta loppuun.
Työhyvinvointimuotoilun menetelmiä voidaan myös käyttää yksittäisinä menetelminä silloin, kun halutaan osallistaa ja innostaa työntekijöitä oman ja yhteisen työn kehittämiseen. Niiden avulla saadaan tasapuolisesti ja syväluotaavasti esille työntekijöiden työhön tai työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä tai ideoitua yhdessä uusia toimintatapoja osana arkisia palavereja.
Soveltuvimmat, menestykseen ja kestävään onnistumiseen johtavat ratkaisut luodaan yhteistyössä työntekijöiden kanssa, heidän tarpeitaan ja kokemuksiaan tarkasti kuunnellen. Kun ratkaisut on luotu yhdessä, työilmapiiri ja työntekijöiden innostus omaan työhönsä, sekä työn pito- ja vetovoima paranee. Työhyvinvoinnin ja osallisuuden kehittyminen lisää myös työn tuottavuutta.
Työhyvinvointimuotoilu -koulutus toteutetaan asiakkaan määrittämänä ajankohtana. Koulutus toteutetaan neljänä työpajana á 3 tuntia. Työpajat sisältävät luentoja sekä yhdessä työskentelyä. Työpajojen väli on 2-3 viikkoa ja koulutuksen kokonaiskesto siten 1,5-2 kuukautta.
Työpaja 1: Löydä tietoa työntekijäkeskeisellä haastattelulla
Työpaja 2: Määritä kokoamalla tietoa järjestelmällisesti
Työpaja 3: Kehitä iteratiivisesti erilaisia ideointi menetelmiä hyödyntäen
Työpaja 4: Tuota ideoista käyttökelpoisia ratkaisuja kokeiltavaksi
Verkkototeutus, työkaluina Teams ja Miro.
Kaksi palvelumuotoilijaa fasilitoi työpajoja.
Koulutus sopii kaikille, yrityksen koosta ja toimialasta riippumatta.
Koulutus toteutetaan organisaatiokohtaisesti. Osallistujia max. 15 henkilöä
5700 e + alv 25,5 %/koulutus