Varautuminen
Tule oppimaan varautumisen perusteita ja organisaatioiden ja yhteiskunnan varautumiselle asetettujen vaatimuksia ja parhaita käytäntöjä. Tällä kurssilla opit varautumista sekä omatoimisen varautumisen että onnettomuusriskienhallinnan näkökulmasta. Opit suunnittelemaan, arvioimaan ja kehittämään omatoimista varautumista. Kurssilla toteutetaan lisäksi varautumiseen liittyvä kehittämisprojekti, joka tehdään aidolle toimeksiantajalle. Tässä soveltavassa osuudessa pääset viemään teoriaa käytäntöön ja luomaan verkostoja sekä näyttämään hankittua osaamistasi todellisessa projektissa. Projektiin sisältyy ainutlaatuinen tilaisuus päästä kohdekäynnille pääkaupunkisudulla sijaitsevaan kohteeseen.
Turvallisuusala
Aikataulutettu verkko-opiskelu, Lähiopiskelu
Toteutusaika: 01.08.2024 - 31.12.2024
4 paikkaa jäljellä
Ilmoittautuminen: 29.05.2024 - 18.07.2024
75,00 €
Tutkinto, johon opinto kuuluu Laureassa: Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Koulutuksen laajuus: 5 opintopistettä
Pääasiallinen opetuskieli: suomi
Koulutuksen taso: AMK
Sijainti: Laurea Leppävaara
Ilmoittautumistilanne: 1 / 5
Tietoa koulutuksesta
Tällä kurssilla käsitellään varautumista pääsääntöisesti omatoimisen varautumisen ja onnettomuusriskienhallinnan näkökulmasta. Opiskelet varautumiseen liittyvää teoriaa lähiopetuksen, videoluentojen, kurssin materiaalin sekä tehtävien kautta. Kurssilla on myös soveltava osuus, jossa pääset viemään teoriaa käytäntöön. Tämä osuus toteutetaan aidolle asiakkaalle tehtävänä ryhmäprojektina.
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Tämä kurssin jälkeen osaat:
- määrittää organisaatioiden ja yhteiskunnan varautumiselle asetettujen vaatimusten, parhaiden käytäntöjen perusteet ja osaa soveltaa niitä
- määrittää yhteiskunnan varautumiseen liittyvät toimijat ja niiden ydintehtävät
- suunnitella, arvioida ja kehittää omatoimista varautumista sekä luoda tähän liittyvät menettelyt
Opetus toteutetaan monimuotototeutuksena.
Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö. Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta sekä kampuksella että etänä. Lähiopetusta ei tallenneta tai striimata. Zoom-luennot tallennetaan ja ne on katsottavissa jälkikäteen. Opinnossa ryhmätyöskentelyä. Tehtävistä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta.
Opintojakson kaikki materiaali ja tehtävät on koottu Canvaksen oppimisalustalle sekä siellä ilmoitetuille ulkoisille alustoille.
Opintojaksolla on omatoimiseen varautumiseen liittyvä kehittämisprojekti, joka tehdään toimeksiantajalle. Projektiin sisältyy kohdekäynti pääkaupunkisudulla sijaitsevaan kohteeseen. Kurssiin sisältyy myös asumisen turvallisuuden verkkokurssi.
Olethan ensimmäisellä opetuskerralla paikalla paikan vastaanottamiseksi. Poissaolosta ja paikan vastaanottamisesta on ilmoitettava ennen kontaktikertaa kurssin opettajalle. Mikäli poissaolosta ja paikan vastaanottamisesta ei sovita etukäteen opettajan kanssa, hylätään ilmoittautuminen opintojaksolle ensimmäisen opetuskerran jälkeen.
Katsothan tarkemmat aikataulut sekä tehtävien ja tenttien päivämäärät oppimisalustalta. Aikatauluihin on mahdollista tulla muutoksia.
- 29.08.2024 klo 09.00 – 11.30. Leppävaara. Aloitus, ryhmäytyminen, yhteiskunnan varautuminen
- 30.08.2024 klo 12.30 – 15.00. Leppävaara. Lainsäädäntö, pelastussuunnitelma.
- 09.10.2024 klo 12.30 – 15.00. Leppävaara. Omatoimisen varautumisen suunnittelu, auditointi
- 11.10.2024 klo 12.30 – 15.00. Leppävaara. Rakenteellinen ja tekninen paloturvallisuus
- 27.11.2024 klo 15.15 – 17.45. Leppävaara.
- 29.11.2024 klo 15.15 – 17.45. Leppävaara. Esitykset.
Opintojakso sisältää 135 tuntia opiskelijan tekemää työtä, joka tarkoittaa keskimäärin noin 7h/ viikko opintojakson koko ajalle jaoteltuna. Aika sisältää tehtävien ja itseopiskelun lisäksi myös merkityt lähi- ja Zoom-kerrat.
Opintojakson oppimateriaali löytyy oppimisalusta Canvaksen työtilassa. Siihen sisältyy pääasiassa:
- Luentomateriaalit
- Varautumiseen liittyvää lainsäädäntöä (esim. Pelastuslaki 379/2011, Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 407/2011, Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta 808/2017, Valmiuslaki 1552/2011)
- Omatoimisen varautumisen auditointi (pelastuslaitosten käyttämä auditointimanuaali)
- Pelastuslaitosten julkaisuja
- Viranomaisten ja erilaisten yhteiskunnan toimijoiden nettisivuillaan kertomat tiedot varautumisesta
- Asumisen turvallisuuden verkkokurssi suoritetaan omassa Canvas-työtilassaan
- 72h -sivujen materiaali
Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).
Arvioinnin kohteet ja painotus: Ryhmätehtävä 1: 10% arvosanasta Ryhmätehtävä 2: 10% arvosanasta Tentti: 30% arvosanasta Ryhmäprojekti: 50% arvosanasta
Arviointiasteikko: H-5