Voimavaraistava vanhemmuuden tukeminen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa
Voimavaralähtöinen vuorovaikutus tukee vanhempia heidän kasvatustyössään ja vahvistaa yhteistyön rakenteita vanhempien ja henkilökunnan välillä. Verkkokoulutus antaa eväitä vanhemmuuden tukemiseen voimavaraistavia menetelmiä hyödyntäen.
Tutustu kokonaisuuteen ja koulutukseen kuuluvaan opintojaksoon alla.
Sosiaaliala
Aikataulutettu verkko-opiskelu
Toteutusaika: 03.09.2024 - 31.05.2025
7 paikkaa jäljellä
Ilmoittautuminen: 02.05.2024 - 02.09.2024
Koulutuksen laajuus: 7 opintopistettä
Pääasiallinen opetuskieli: suomi
Koulutuksen taso: AMK
Sijainti: Laurea Verkkokampus
Ilmoittautumistilanne: 38 / 45
Varhaiskasvatus tukee vanhempia kasvatustyössä ja yhteistyössä vanhempien kanssa varmistaa lapsen tasapainoisen kasvun ja kehityksen sekä hyvinvoinnin. Voimavaraistava vanhemmuuden tukeminen esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa -verkkokoulutuksen tavoitteena on lisätä varhaiskasvatuksen henkilöstön osaamista vanhemmuuden tukemisessa voimavaraistavia menetelmiä hyödyntäen. Koulutus tarjoaa perustiedot voimavaralähtöisestä kohtaamisesta ja antaa valmiudet toimia vahvuuksia ja voimavaroja esiin nostavalla tavalla varhaiskasvatuksen arjessa. Voimavaralähtöinen vuorovaikutus tukee vanhempia heidän kasvatustyössään ja vahvistaa yhteistyön rakenteita vanhempien ja henkilökunnan välillä.
Tietoa koulutuksesta
Opintojaksolla keskitytään sisällöllisesti seuraaviin teemoihin: voimavaralähtöinen työskentely, vanhemmuuden tukeminen voimavaraistavin menetelmin sekä työyhteisön voimavarojen esiin nostaminen. Opintojakson aikana opiskelija myös havainnoi omien voimavarojensa lähteitä ja reflektoi omaa työskentelyään.
Opinnon tehtävien puitteissa opiskelijan on mahdollista laajentaa ja/tai syventää omaa näkemystään opinnon kattavista teemoista.
Opiskelija osaa
- Käyttää ja soveltaa voimavarakeskeistä menetelmää vanhempien ja vanhemmuuden tukemisessa heidän tarpeitaan vastaavasti.
- Lisätä vanhempien osallisuutta lapsen kasvun ja kehityksen tukemisessa voimavaraistavan menetelmän avulla.
- Lisätä vanhempien pystyvyysuskoa ja kyvykkyyden kokemusta lapsen suotuisan kehityksen tukemisessa.
- Tuoda voimavarakeskeistä ajattelua toimintaympäristössä tapahtuvaan vuorovaikutukseen.
Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa työskentelevälle opetustoimen alaiselle henkilöstölle sekä yksityisen varhaiskasvatuksen henkilöstölle.
Voimavaraistava vanhemmuuden tukeminen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa (VoimaVa)-opinto toteutetaan verkko-opetuksena syksyllä 2024. Opinnon suorittaminen tapahtuu aikavälillä 3.9.-10.12.2024. Itsenäisesti opiskeltavan osuuden lisäksi opinnolla on aikataulutettua opetusta ja ohjausta verkossa. Opinto sisältää ryhmätyöskentelyä j edellyttää aktiivisuutta ja sitoutumista vuorovaikutteiseen opiskeluun.
Opintojakso sisältää orientoivan moduulin, joka tulee suorittaa ennen ensimmäistä lähiopetuskertaa, joka on 1.10.2024. Opinnon suorittaminen edellyttää itseohjautuvuutta ja siihen on aikataulutettu neljä aikaan sidottua läsnäolovelvollista opetuskertaa verkossa, joita ei tallenneta.
Osallistuminen edellyttää toimivaa laitteistoa ja toivotaan myös kameran auki pitämistä lähiopetuksen aikana vuorovaikutuksellisuuden vahvistamiseksi. Kurssin sähköisenä oppimisympäristönä toimii Canvas ja kaikki kurssiin liittyvä materiaali kootaan Canvakseen. Opinto jakaantuu neljään sisällölliseen moduuliin.
Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla: opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija. Ensimmäinen kontaktikerta on pienryhmätapaaminen verkossa 17.9.2024
Moduuli 1. Orientaatiotehtävät suoritettu Canvaksessa viimeistään ennen 30.9.2024. Canvas avautuu 3.9.2024. (1op)
Pienryhmien aloitustapaaminen 17.9. klo 12-13.30
Moduuli 2. Verkkotapaaminen 1.10.2024. Klo 12-15. Voimavarakeskeisen työmenetelmän perusteet (2op)
Moduuli 3. Verkkotapaaminen 5.11 .2024. Klo 12-15. Voimavarakeskeinen työmenetelmä varhaiskasvatuksessa vanhemmuuden tukemisen välineenä (3op)
Moduuli 4. Verkkotapaaminen 3.12.2024. Klo 12-15. Voimavaraistavan työmenetelmän jalkauttaminen omaan toimintaympäristöön. (1op)
Kooste työkalupakista palautetaan Canvasiin 10.12.2024 mennessä
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Opinnon laajuus on 7 op, yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opinnolla on aikataulutettua opetusta vain 10,5 h. Opinnon suorittaminen vaatiikin itseohjautuvuutta ja tapahtuu pitkälti opiskelijan omassa aikataulussa.
Opinnon ensimmäinen moduuli, Orientaatio, suoritetaan verkko-oppimisalustalla ennen lähiopetuspäiviä ja sen laajuus on 1 op vastaten n. 27 h työtä. Orientaatioon sisältyy omaan pienryhmään tutustuminen Zoom -tapaamisessa.
Opinnon toinen moduuli, Voimavarakeskeisen työmenetelmän perusteet, on laajuudeltaan 2 op vastaten n. 54 h työtä. Se suoritetaan osallistumalla verkko-opetukseen sekä itsenäisesti opintojakson aikataulun puitteissa automatisoituna osiona.
Opinnon kolmannen moduulin, Voimavarakeskeinen työmenetelmä varhaiskasvatuksessa vanhemmuuden tukemisen välineenä, laajuus on 3 op vastaten n. 71 h työtä. Se suoritetaan osallistumalla verkko-opetukseen sekä itsenäisesti opintojakson aikataulun puitteissa automatisoituna osiona.
Opinnon neljännen moduulin, Voimavaraistavan työmenetelmän jalkauttaminen omaan toimintaympäristöön, laajuus on 1 op vastaten n. 27 h työtä. Se suoritetaan osallistumalla verkko-opetukseen sekä oppimispäiväkirjaan perustuen oman työkalupakin työstäminen.
Kirjallisuutta (täydennetään opinnon aikana mm. verkkomateriaalilla):
- De Jong, P & Kim Berg, I. 2018. Ratkaisukeskeisen terapian oppikirja. 4. painos. Porvoo: Lyhytterapiainstituutti Oy.
- Fonsén, E., Koivula, M., Korhonen, R., Ukkonen-Mikkola, T. & Alila, K. 2021. Varhaiskasvatuksen asiantuntijat: Yhteistyössä eteenpäin. Tampere: Suomen varhaiskasvatus ry.
- Itkonen, J. 2023. Teoriani perheestä. Helsinki: Gummerrus.
- Kallio, M. 2020. Voimana toivo. Helsinki: WSOY.
- Kangas, J., Lastikka, A. & Karlsson, L. 2021. Voimauttava varhaiskasvatus. 1. painos. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava.
- Mannström-Mäkelä, L. & Saukkola, K. 2009. Voimaannuttavan ohjaamisen käsikirja. Helsinki: Palmenia.
- Mattila, A.S. (2020). Ratkaisu: Ajattele toisin. Helsinki: WSOY.
- Mönkkönen, K. 2018.Vuorovaikutus asiakastyössä. Asiakkaan kohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla. Gaudeamus.
- Mönkkönen, Kekoni & Pehkonen (toim.)2019. Moniammatillinen yhteistyö. Vaikuttava vuorovaikutus sosiaali-ja terveysalalla. Helsinki: Gaudeamus.
- Ojanen, M. 2007. Positiivinen psykologia. Helsinki: Edita.
- Pihlaja, P., Viitala, R., Paakkolanvaara, J. & Hiltunen, J. 2019. Varhaiserityiskasvatus. 2., päivitetty painos. Jyväskylä: PS-Kustannus.
- Rauhala, I. 2020. Keskustelun voima. Helsinki: Otava.
- Saukkola, K. 2013. Ratkaisukeskeinen toimintatapa asiakkaan ohjauksessa.
Arviointiasteikko hyväksytty/hylätty.
Osaamisen arviointi kohdistuu tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Tutkintosääntö 2024).
”Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Mikäli opiskelija ei suorituksensa täydentämismahdollisuudesta huolimatta saa hyväksyttyä arviointia, hänen tulee suorittaa opintojakso uudelleen opettajan kanssa sovitulla tavalla.” (Tutkintosääntö 2024.)
Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Plagioinnin tarkistuksen käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.
Arviointiasteikko: Hyväksytty/Hylätty
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa.
Hinta: Koulutus on OPH:n rahoittama ja osallistujalle maksuton.
Ilmoittautuminen: 25.8. 2024 mennessä
Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostivahvistus noin viikkoa ennen koulutuksen alkamispäivää ja opiskelija vahvistaa osallistumisensa sähköpostilla.