Kirjautuminen järjestelmiin

Laurean avoimen ammattikorkeakoulun kurssien sekä täydennys- että erikoistumiskoulutusten aikana käytät erilaisia järjestelmiä. Lisäksi tarvitset kameralla ja mikrofonilla varustetun tietokoneen, sillä Laurean järjestelmät toimivat parhaiten tietokoneella. Tutustu järjestelmiin ja niiden kirjautumisohjeisiin.

Laurean järjestelmiin kirjaudutaan Laurean käyttäjätunnuksella (käyttäjätunnus@laurea.fi) ja salasanalla.

Yleisimmät käytössä olevat järjestelmät Laureassa

Alla olevien järjestelmien tekniseen toimivuuteen (Canvas, Pakki, Laurean Outlook sähköposti, Microsoft 365 tms.) liittyvissä asioissa ole yhteydessä Laurean Servicedeskiin. Kuvailethan ongelmasi mahdollisimman selkeästi ja liitä tarvittaessa mukaan sivun osoite, jota ongelma koskee.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen

Laurean opiskelijat käyttävät kaksivaiheista tunnistautumista kirjautuessaan Microsoftin palveluihin, joita ovat esimerkiksi Outlook-sähköposti, Teams, OneDrive ja opiskelijaintra. 

​​​Kaksi- tai monivaiheinen tunnistautuminen (eng. multifactor authentication, MFA) on kirjautumisen turvaamismenetelmä, jossa käyttäjältä vaaditaan salasanan lisäksi jotain toista varmennustapaa. Käytännössä tämä toinen varmennustapa voi olla esimerkiksi mobiilisovellus tai tekstiviestinä lähetettävä koodi. Useimmille tämä ominaisuus on jo tuttu esimerkiksi sosiaalisen median palveluista tai verkkopankista. Kaksivaiheinen tunnistautuminen suojaa käyttäjän tiliä esimerkiksi tilanteissa, jossa salasana on päätynyt jonkun toisen tietoon. Vaikka joku yrittäisi käyttää käyttäjätunnusta ja salasanaa, tiliin kirjautuminen ei onnistu ilman toista vaihetta eli esimerkiksi hyväksyntää mobiilisovelluksesta. Tilin omistaja saa samalla myös tiedon kirjautumisyrityksestä. 

Kun Laurean tilillä kirjautuu esimerkiksi sähköpostiin, Teamsiin tai OneDriveen, saa vahvistuspyynnön kirjautumisesta määritellyllä tavalla (mobiilisovellus, puhelinnumero). Laurean laitteelta kirjautuessa ei pääsääntöisesti tarvitse vahvistusta (riippuen selaimesta ja käyttöjärjestelmästä). 

Ohjeet kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoon 

Päivitetty 06.05.2024